Sök
  • Sophia Johansson

Gör egen Kombucha

Nyttigt, gott och enkelt att göra! Det enda som behövs för att komma igång är scobysvamp, te, socker och en stor glasburk!


Om du behöver scobysvamp kontakta gärna mig på sophia@room4life.se


1. Koka upp 1,5 liter vatten. Lägg te (lösvikt el. två påsar svart/grönt/vitt te). Rör ned 0,5 dl socker och blanda tills sockret har löst sig. Låt dra i 10-15 minuter. Om lösviktste, sila bort tebladen, annars ta ur tepåsarna. Låt teet svalna tex över natten tills det blivit rumstempererat.


2. Häll ner teet i en stor glasburk. Lägg försiktigt ned Scobysvampen i glasburken tillsammans med vätskan den ligger i. Sätt en silduk över burken och en gummisnodd runt. Låt stå i rumstemperatur 14 dagar.


3. När ca 7 dagar gått bör fermenteringen kommit igång. Smaka av drycken med hjälp av ett sugrör. Det ska smaka lätt syrligt.


4. Efter ca 14 dagar ska det ha bildats en ny svamp (bebis) på toppen som du kan använda till nästa sats. Ta upp svampen (du har nu två svampar) och lägg den i en skål och täck med en del av vätskan. Förvara i kyl med folie över tills den ska användas igen.


5. Sila av drycken och tappa upp på flaska. Om du vill kan du nu smaksätta Kombuchan (tex hallon, jordgubbar, ingefära eller mynta).


6. Sätt på kork och låt flaskan fortsatt stå i rumstemperatur ytterligare 2-3 dygn för kolsyrejäsning. (kan vara bra att öppna korken 1 g/dag för att pysa ur)


7. Ställ sedan flaskorna i kylen då processen med jäsning avstannar/blir långsammare. (öppna flaskorna då och då så kolsyra får pysa ur.


8. Häll upp i glas och njut av drycken! Lycka till! <3


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Häromdagen läste jag ett inlägg på Facebook om en pappa som var skild. När hans exfru fyllde år köpte han blommor och presenter till henne. Han åkte hem till henne och hjälpte barnen fixa frukost och

Det är första gången jag skriver på en blogg. Det känns läskigt att göra det men jag gör det ändå. Varför gör jag det? Jag har nämligen fått till mig att jag ska göra det. Jag har blivit ombedd av någ